Tuinontwerp Barneveld

Bij het maken van een ontwerp  moet je rekening houden met de ligging en afmetingen van de tuin en eventueel de bestaande situatie. Je moet je thuis voelen in je tuin.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een ontwerp (te laten) maken, zoals een compleet plan, alleen een schetsontwerp of alleen een beplantingsplan voor een (gedeelte van de) tuin. De keuze is aan u en dit heeft ook uiteraard invloed op uw kosten.

Een goed tuinplan is erg belangrijk. Het is de basis van uw tuin en bepaald het gezicht van uw tuin. Vanuit deze basis kunt u verder werken. Een tuin groeit en is nooit af. U zult altijd planten moeten vervangen, b.v. omdat ze dood gaan of slecht groeien, toch niet goed kleuren of combineren met andere planten. Als de basis goed is kunt u jaren plezier beleven aan uw tuin.

Tuinontwerp Barneveld
Tuinontwerp Barneveld

Bij een ontwerp wordt rekening gehouden met wensen en ideeën, zoals:

- Welke stijl spreekt het meest aan?
- Wilt u een vijver in de tuin
- Mate van onderhoud
- Voorkeur voor bepaalde planten, veel (winter)groen, veel bloemen
- Voorkeur voor bepaalde kleuren
- Moet er speelruimte voor kinderen komen.
- Andere tuinelementen, zoals een hobbykasje, tuinhuisje, pergola e.d.
- Uw privacy?
- Wilt u veel vlinders, bijen, vogels, egels e.d. in uw tuin?
- Moet er rekening gehouden worden met een handicap?

Bij de samenstelling van de beplanting moet rekening worden gehouden met de grootte van de bomen en struiken in volwassen toestand, de grondsoort, de hoeveelheid zon enz., zodat iedere plant tot zijn recht komt in de tuin. Ook kan door de keuze van de beplanting de hoeveelheid onderhoud beperkt worden en kan er gezorgd worden dat er het hele jaar wat te zien is. Vaak worden er bomen, vooral kleinere tuinen, geplant die veel te groot worden voor  dit soort tuinen. Tegenwoordig is er echter een grote keuze is bomen die wel geschikt zijn voor een kleine tuin. In deze tijd met de vaak kleine tuinen in nieuwbouwwijken is dat erg belangrijk.

Een bestaande tuin kan natuurlijk ook veranderd worden, waarbij uitgegaan moet worden van de bestaande situatie en bekeken moet worden wat wel of niet moet blijven b.v. een bepaalde boom of struik en uiteraard zijn de wensen belangrijk.

hovenier barneveld